dilluns, 25 de juny del 2018

Ambients: L'espai de Ioga

Màndala de Benvinguda
El ioga a l’escola és reconegut pel departament d’ensenyament. Aquesta pràctica no atén ni a l’espiritualitat ni a cap religió, sinó que respon a l’objectiu final de l’escola pública catalana:  Aprendre millor en un ambient agradable.

En els ambients incorporem-ne un que sigui de ioga, la meva proposta és:

*Les assanes o postures corporals que tenen influència a nivell físic, mental i emocional, la pràctica del  ioga en nens i nenes abans dels 8-10 anys es fa a través del joc i el moviment que és el seu estat natural. Nosaltres hem triat animals i hem interpretat com són i com es mouen. Les assanes ens conecten amb nosaltres mateixos, alhora que treballem la concentració, l’equilibri i la millora postural.




*La relaxació l’hem portat a l’aula a través de l’expressió plàstica, en gran format ens hem deixat anar guixant fort o fluix, enèrgicament o acariciant el paper... Diferents músiques ens han acompanyat i ens hem deixat endur experimentant el traç amb els ulls tancats, amb les dues mans alhora, amb la mà contraria a la que estem acostumats, estirats i també d’esquenes.  Aconseguim treballar la seguretat en un mateix i disminuir l’ansietat.



*Els mudres o la gimnàstica de dits estimula l’activitat cerebral i les zones de reflexologia de les mans, també incrementen la producció d’hormones que ens fan sentir bé. A través d’un joc de cartes hem experimentat amb les nostres mans i ha estat un repte divertit!



*Els màndales són una expressió de bellesa que dóna tranquil·litat i potencia l’atenció. Hem fet les nostres pròpies creacions amb diversos materials.




Aquestes sessions són una experiència que queda en el subconscient gràcies a la petjada emocional.





5 comentaris:

  1. Hola. Genial el teu bloc. Jo voldria posarcen practica les teves idees a l'aula. Tens el joc de cartes per assajar les diferents postures amb els dits? Jo crec que podria començar per aqui. A veure si pots compartir les imatges, si les tinguéssis en format PDF
    Moltes gràcies.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Segur que construireu un bon espai, aquí et pots descarregar les cartes i el llibre explicatiu en pdf https://storage.googleapis.com/aburofphi.appspot.com/76/Mudras-(Pack-Cartas-%2B-Libro).pdf
      Veuràs que hi ha mudres més adequats que altres per la sencillesa a l’hora d’executar-los i pels beneficis que comporten.
      Et desitjo una bona pràctica!
      Núria

      Elimina
  2. A mi també m'encanta la teva visió del ioga a l'educació i m'agradaria posar-ho en pràctica aquest curs vinent, ja que faré la psicomotricitat en anglès a infantil i segur que els anirà molt bé!
    Aquest és el meu e-mail per si em pots enviar en pdf el teu material. Moltes gràcies: mmart775@xtec.cat

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Mònica, gràcies! t’animo en la teva pràctica, trobaràs la meva experiència al bloc per adaptar-ho a la teva aula, per algún dubte concret pots posar-te en contacte amb mi a ncapdev5@xtec.cat ja que no tinc el material en pdf
      Bon inici de curs!!!

      Elimina